Thermisch Essen voor gevels

Datum: 14 oktober 2014 | Auteur: Andries van Eckeveld | Categorie: Innovita

Felix Clercx nieuwe partner met thermisch Essen

Felix Clercx uit Helmond en het initiatief Natuurlijk Geveladvies presenteren een nieuw gevelmateriaal voor de markt: thermisch gemodificeerd Essen (FSC). Het modificatieproces leidt tot een duurzaam, sterk en stabiel gevelmateriaal, met behoud van de fraaie Essen (nerf)tekening.

Noord-Amerikaans Essen is een prachtige gevlamde interieurhoutsoort. Door de uitgekiende thermische modificatie conform het TMT-procedé bereikt Essen dusdanige goede materiaaleigenschappen, dat het prima geschikt is voor gevels en terrassen.

 

Thermisch gemodificeerd Essen

Felix Clercx heeft dit product al enige tijd opgenomen in het assortiment. Peter Derckx, directeur van Felix Clercx: “Thermisch Essen is een bijzonder hoogwaardig product, dat zich bij ons bewezen heeft voor terrassen en galerijen. Nu bieden we dit product ook aan voor gevelbekleding, waarvoor het vanwege zijn uitstraling en stabiliteit zeer geschikt is.” Vanwege de verminderde krimp en zwel, zal een gevel van thermisch Essen strak blijven en in geval van afwerking minder vaak onderhouden hoeven te worden.

Thermisch Essen gevelbekleding in Marmaris (Turkije). Foto: Felix Clercx

Thermisch Essen gevelbekleding in Marmaris (Turkije). Foto: Felix Clercx

 

Natuurlijk Geveladvies

De keuze om mee te doen aan het initiatief Natuurlijk Geveladvies van Innovita, was snel gemaakt. “Natuurlijk Geveladvies is gebaseerd op een win-win situatie. Architecten kunnen gratis gebruik maken van de deskundigheid bij Innovita en haar acht partners, terwijl deze partners hun innovatieve en duurzame materialen bij de architecten onder de aandacht kunnen brengen.”

Thermisch Essen in een mock-up

Thermisch Essen in een mock-up

Thermisch essen en andere natuurlijke materialen zijn biobased. Ze zijn hernieuwbaar, waardoor bij een duurzame en verantwoorde oogst teruggroeit wat wordt gebruikt. Tijdens de groei van natuurlijke materialen wordt CO2 uit de lucht vastgelegd, waardoor er een positieve bijdrage aan vermindering van CO2 wordt geleverd, zolang als een materiaal in gebruik blijft in zijn toepassing.

 

Breedgedragen initiatief

Het initiatief Natuurlijk Geveladvies wordt breed gedragen: FSC Nederland en de European Sustainable Tropical Timber Coalition (EU STTC) steunen het initiatief. De acht partner-leveranciers vertegenwoordigen gerenommeerde bedrijven uit de Nederlandse houtsector en toeleverende industrie met uiteenlopende duurzame en innovatie gevelproducten: Bakker Timber Agencies (Natural Cladding), Felix Clercx (Thermisch Essen), Fire Resisant Industries (brandvertraging), Keim Nederland (Lignosil – minerale houtverf), Koninklijke Dekker Hout Groep (tropisch FSC hout, WPC), MOSO International (Bamboe X-treme), Remmers Bouwchemie (GW310 gevelbeits) en Van den Berg Hardhout (tropische FSC houtsoorten).