Minder bekende FSC tropische hardhoutsoort voor gevels

Advisering afwerking fietsenstallingen

Referent Jan de Bakkerschool

Realisatiedatum mei - juni 2013

Categorie

Trefwoorden , ,

Site http://www.jandebakkerschool.nl/

< Terug naar overzicht

Advies Jan de Bakkerschool

De fietsenstallingen bij de Jan de Bakkerschool in Woerden zijn gerenoveerd. Innovita heeft een afwerk advies gegeven voor de bekleding van tropisch hardhout. De warme houtkleur blijft behouden waardoor de uitstraling van de fietsenstallingen voor de komende jaren aanzienlijk is verbeterd. Een fijne leefomgeving is belangrijk voor een basisschool.

 

Constructie

Op de bestaande constructie van voornamelijk staalwerk, zijn houten regels bevestigd, waarop vervolgens de houten bekleding is geschroefd. Er is gekozen voor FSC tropisch hardhout uit Peru. Het FSC keurmerk staat garant voor een duurzame houtkap van het hout. Hiermee draagt de school bovendien actief bij aan de instandhouding van duurzaam beheer van tropisch regenwoud. Het hout is geleverd door Van den Berg Hardhout uit Lopik.

 

Afwerking

Zonder enige afwerking zou het hout op de fietsenstallingen met een paar maanden naar grijs verkleurd zijn. Dit gebeurt onder invloed van vooral zonlicht (UV-licht) en water. De school had voorkeur voor de warme uitstraling van het tropische hardhout. Daarom is voor een dampopen afwerking gekozen die met een frequentie van eens per 3 of 4 jaar onderhouden moet worden. Het product dat daarvoor is gebruikt, is gebaseerd op lijnzaadolie, een bekend en natuurlijk middel waarmee vroeger veel verven en beitsen werden bereid. Het product Rubio Monocoat is een fabricaat van de Belgische firma Muylle Facon uit Izegem.

Het product is eenvoudig aan te brengen met een kwast of roller. Wel moet het goed uitgepoetst worden, omdat de overtollige lijnzaadolie anders niet meer goed uithardt. De olie gaat samen met het houtoppervlak een chemische binding aan waarmee een goed onderhoudsinterval wordt bereikt. Daarom geldt de slogan ‘minder is meer’ en dat past goed in een filosofie van duurzaam bouwen.

De coating is enkele maanden na montage van het hout aangebracht. Het hout is al begonnen met vergrijzen maar door de coating zal het de warme uitstraling blijven behouden.