Polytreat vuren gevelbekleding

Polytreat vuren gevelpilot in Deventer

Datum: 30 november 2017 | Auteur: Andries van Eckeveld | Categorie: Bouwprojecten, Polypyrrool

Voor de afronding van het RAAK-mkb project “Polypyrrool” van Saxion is een pilot project in Deventer gerealiseerd. Hierbij is de in het project bedachte behandelingsmethode daadwerkelijk toegepast. Tijdens de afsluitende projectbijeenkomst op 14 november 2017 is de gevelpilot bezocht. De mooie zwarte kleur leidde tot veel geïnteresseerde reacties!

 

Polypyrrool 2.0

Een van de belangrijke projectresultaten van het RAAK-mkb project “Polypyrrool” is de verbetering van de behandelingsmethode. Het hout in de gevelpilot in Deventer is volgens dat principe behandeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lijnolie als drager. Lijnolie en hout hebben samen al een lange geschiedenis en opnieuw bleek de toepasbaarheid van lijnolie. Naast voordelen voor het proces, wordt het hout ook nog eens extra beschermd door de lijnolie tegen degradatie en veroudering.

De demonstratie gevel House2Start te Deventer met Polypyrrool 2.0 vuren.

De demonstratie gevel House2Start te Deventer met Polypyrrool 2.0 vuren.

 

Details

Voor Polytreat vuren (de commerciële naam van het product) wordt momenteel een oppervlak-behandeling ingezet. Het gevolg is dat na zagen en afkorten het onbeschermde hout zichtbaar wordt. In de pilot in Deventer is gekeken naar mogelijkheden om het vuren hout op maat te behandelen dan pas aan te brengen. Er zijn prefab gevelrekken gemaakt die vervolgens tijdens de bouw zijn gemonteerd. Daarmee is voorkomen dat er zaagkantjes tijdens het bouwproces bijgewerkt moesten worden. Bovendien zijn er geen schroeven of nagels aan de zichtkant. Dat heeft een esthetisch voordeel zoals de foto’s laten zien.

Detail van de gevelpanelen Polytreat 2.0

Detail van de gevelpanelen Polypyrrool vuren 2.0.

 

Waar te koop?

Veel mensen zijn geïnspireerd door de fraaie, matte kleur van de Polytreat vuren gevelbekleding. In het voorjaar van 2018 neemt Mevo Houtindustrie de formele productie ter hand. Vanaf dat moment is Polytreat vuren 2.0 verkrijgbaar voor reguliere gevelprojecten.