FSC sucupira amarela voor Nieuw Hydepark Doorn

PKN kiest voor tropisch FSC Sucupira amarela

Datum: 11 april 2016 | Auteur: Andries van Eckeveld | Categorie: Bouwprojecten, Natuurlijk Geveladvies

Voor de realisatie van Nieuw Hydepark in Doorn heeft de PKN nadrukkelijk oog gehad voor duurzaam en verantwoord bouwen. Dat heeft zich niet alleen terugvertaald in de energie efficiency van het gebouw, maar ook in de materialisering. Bijzonder opvallend is de fraaie FSC gecertificeerde Sucupira amarela gevel, geleverd door Van den Berg Hardhout.

 

Nieuw Hydepark

De PKN heeft in 2012 al groen licht gegeven om op het landgoed Hydepark een aantal functies in één gebouw samen te voegen. De sterk verouderde bebouwing viel niet meer up-to-date en rendabel te maken. Op het landgoed verzorgt de PKN vakanties voor zorg- en hulpbehoevenden uit het hele land. Daarnaast worden er veel kerkelijke conferenties, vergaderingen en bijeenkomsten gehouden en biedt Hydepark ook voor andere groepen volop gelegenheid om (vergader)ruimte te huren op een centrale locatie in het land. Al deze functies zijn nu ondergebracht in één gebouw dat volledig aan de eisen van de 21e eeuw voldoet.

Overzicht Nieuw Hydepark met Sucupira amarela gevelbekleding

Overzicht Nieuw Hydepark met Sucupira amarela gevelbekleding

 

Ontwerp

Na een uitvoerige ontwerpcompetitie kreeg Van Egmond Totaal Architectuur in 2013 de opdracht voor Nieuw Hydepark. Britta van Egmond, eigenaar en architect: ‘Bij het ontwerpen hebben we de rol van het prachtige natuurlijke landgoed centraal gesteld. Het nieuwe hoofdgebouw ligt als een waar landhuis midden in het groen van de ecologische hoofdstructuur. De bijbehorende paviljoens worden door een glazen luchtbrug met het hoofdgebouw verbonden en dat zorgt voor steeds een ander zicht op het landschap.’
De gevels van het hoofdhuis zijn opgetrokken in gemêleerde baksteen. De raampartijen worden geflankeerd door houten gevelbekleding. In de paviljoens is de combinatie van wit stucwerk en horizontale banden van houten gevelbekleding en raamopeningen.

Het hout in de gevels zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling, passend bij het landgoed.

 

Sucupira amarela FSC uit Brazilië

Het hout voor de gevelbekleding is FSC Sucupira amarela, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Brazilië. ‘Hardhout voor een mooiere wereld’ is de slogan van importeur Van den Berg hardhout BV uit Lopik. Volgens Bert Linge, Sales Manager Benelux, is met de bouw van Nieuw Hydepark de wereld er inderdaad mooier op geworden: ‘Aan alle zijden komt de houtsoort Sucupira amarela in de gevel terug en dat sluit prachtig aan bij de bosrijke omgeving. In Doorn genieten ze van de FSC hardhouten gevel terwijl in het Amazonewoud de bosarbeiders hun werk behouden in een bos dat blijft.’
Van den Berg hardhout heeft het hout kunstmatig gedroogd, na een aantal maanden luchtdrogen. Door zelf de regie over het geheel aan bewerking en behandelingen te houden, slaagt het bedrijf er telkens weer in om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen.

 

Brandveiligheid

Het gebouw met zoveel functies kent strenge eisen voor de brandveiligheid (brandklasse B-s2, d0 voor de geveldelen). Het FSC Sucupira amarela is daarom geïmpregneerd met een brandvertrager. Enno Hageman, directeur van Fire Resistant Industries vertelt: “Deze houtsoort laat zich erg goed behandelen! Het testresultaat was zo goed dat we formeel in de categorie onbrandbare materialen uitgekomen zijn, maar die klasse (A2) mag je niet toekennen aan een in de basis brandbaar materiaal.”

Detail Sucupira amarela gevelbekleding en houten kozijnen

Detail Sucupira amarela gevelbekleding en houten kozijnen

 

Afwerking

De warme uitstraling van het duurzame tropische hout sluit erg mooi aan op de bakstenen gevel en de houten kozijnen. Om deze kleur en uitstraling te behouden, is gekozen voor een afwerking met Induline GW310 kleur pine van Remmers Nederland, een ideale afwerking voor tropisch hardhout. Albert de Brouwer, technisch adviseur van Remmers, benadrukt dat: “Deze dunne, impregnerende beitsen dragen actief bij aan de esthetische en technische kwaliteit van de gevel. De beits remt de wateropname, verhindert de aangroei van micro-organismen zoals algen en schimmels en beschermt de originele kleur van het hout circa vier jaar tegen UV-straling. Na een jaar of vier is het aan de opdrachtgever om onderhoud te plegen of de gevel alsnog te laten vergrijzen.” Het onderhoud is overigens veel eenvoudiger uit te voeren vergeleken met filmvormende verfsystemen.

 

Natuurlijk Geveladvies

Vanuit het initiatief Natuurlijk Geveladvies is er ondersteuning verleend om de gevelbekleding te selecteren en toe te passen. Dit initiatief heeft als doel om het gebruik van duurzaam hout en andere natuurlijke materialen in Nederlandse gevels te stimuleren. Namens een tiental leveranciers worden Nederlandse architecten gratis begeleid in het ontwerpproces. Van Egmond Totaal Architectuur heeft daar in dit project dankbaar gebruik van gemaakt.

De Sucupira amarela gevels passen in het fraaie landschap

De Sucupira amarela gevels passen in het fraaie landschap