Natuurlijk Geveladvies op de Houtdag 2015

Natuurlijk Geveladvies op Houtdag 2015

Datum: 04 december 2015 | Auteur: Andries van Eckeveld | Categorie: Natuurlijk Geveladvies

De Internationale Houtdag 2015 werd donderdag 26 november 2015 gehouden in het Castellum te De Meern: een pand dat rondom is voorzien van thermisch gemodificeerd Afrikaans loofhout.

 

Inspirerend programma

In een inspirerend programma werd door diverse sprekers met jarenlange ervaring de passie voor hout gedeeld met de aanwezigen. De resultaten van de Green Deal Duurzaam Hout werden met de aanwezigen gedeeld: 88% aantoonbaar duurzaam hout is door de leden van de Verenging Van Nederlands Houtondernemingen (VVNH) op de markt gebracht (het doel was 80%). De mix van bezoekers uit zowel de architectenwereld, de houtsector en de wetenschappelijke wereld zorgde voor interessante rondetafelsessies.

 

Mini-onderzoekje op de Houtdag

Innovita verzorgde de rondetafel ‘perfect detailleren met houten gevelbekleding’. Deze rondetafel heeft Innovita benut om tegelijk een klein onderzoekje te doen onder de deelnemers naar beweegredenen voor houtgebruik in de gevel en naar barrières daarvoor. Meest opvallende resultaat is dat de 12 deelnemers bevestigen dat de vrees voor onderhoud van een houten gevel de grootste barrière is (46%). Op enige afstand volgen het voldoen aan brandeisen (17%) en het goed detailleren (17%).

Grafiek 1 barrieres voor houten gevelbekleding

Grafiek 1 barrieres voor houten gevelbekleding

Waarom zou je wel hout in de gevel moeten toepassen? De mooie, warme en natuurlijke uitstraling van hout springt er duidelijk uit (46%). Daarnaast worden het gemak van het verwerken (19%)en de gunstige milieuprestaties (19%) genoemd door de deelnemers.

Grafiek 2 argumenten voor houten gevelbekleding

Grafiek 2 argumenten voor houten gevelbekleding

Uiteraard is de steekproef met 12 deelnemers heel beperkt, maar geeft deze inventarisatie wel een aardig beeld. Een reden temeer om te werken aan aan goede afwerkingsmogelijkheden met een laag onderhoudsinterval.

 

Afwerkingsmogelijkheden

Het goede nieuws is dat met de semi-transparante beitsen van Remmers (GW310 serie) op goed zuigende ondergronden onderhoudstermijnen van 6-8 jaar gehaald kunnen worden.

Voor dekkende systemen zoals bijvoorbeeld Lignosil van de firma Keim geldt al een veel gunstiger onderhoudsregime: na 15-20 jaar pas een eerste onderhoudslaag nodig.

Om onbehandeld hout een mooie vergrijzing met weinig vuilaanhechting mee te geven, zou ook gedacht kunnen worden aan een kleurloze afwerking zoals Wood Protection van firma Fire Resistant Industries. Daarmee wordt de wateropname in de plank sterk gereduceerd wat de vergrijzing ten goede komt. Bovendien kunnen vuil en organismen zich minder makkelijk hechten aan het hout.

 

Natuurlijk Geveladvies presenteert zich

De stand van Natuurlijk Geveladvies op de Houtdag 2015 liet bezoekers tal van inspirerende houtproducten zien: van massief tropisch hout in allerlei modellen, Nederlands hout (al dan niet thermisch gemodificeerd), thermisch gemodificeerd loofhout (Fraké Noir en Natural Cladding) en natuurlijk de afwerksystemen van Remmers Bouwchemie en Keim Nederland.

De partners van Natuurlijk Geveladvies op de Houtdag 2015

De partners van Natuurlijk Geveladvies op de Houtdag 2015

Houtdag gemist?

Heeft u de Houtdag 2015 gemist en wilt u graag bijgepraat worden over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op voor een afspraak!