Sucupira amarela lamellen bij Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein

FSC Ipe voor architectonische garage

Datum: 08 juni 2015 | Auteur: Andries van Eckeveld | Categorie: Bouwprojecten

Gemeente Oost-Gelre is recent een bijzondere garage rijker. Zowel gevels als dakvlakken zijn geheel bekleed met FSC gecertificeerd Ipe, afkomstig uit duurzaam beheerd bos in Brazilië en geleverd door Van den Berg Hardhout te Lopik. Het ontwerp is van Frank Vijftigschild, architect bij MAAS Architecten in Lochem en Zeist, die enkele jaren daarvoor de landelijk gelegen villa heeft ontworpen. Bouwbedrijf Hubers uit Lichtenvoorde heeft de garage gebouwd die in april dit jaar is opgeleverd.

 

Het ontwerp

Kenmerkend voor de villa is de schuin oplopende daklijn, beginnend vanaf het maaiveld. ‘Het lijkt erop dat villa zo uit het landschap oprijst’ motiveert de architect zijn eerdere ontwerp. Om de garage bijpassend te maken en de nabijgelegen bomenrij intact te laten, maakt deze een tegengestelde beweging en vouwt zich als het ware open waar de villa in het maaiveld verdwijnt. De garage biedt plaats aan vier auto’s die via verschillende entrees onafhankelijk van elkaar kunnen in- en uitrijden.

De Ipe garage is passend gemaakt bij de moderne villa die als het ware uit het landschap oprijst.

De Ipe garage is passend gemaakt bij de moderne villa die als het ware uit het landschap oprijst. Foto: Van den Berg Hardhout.

 

FSC Ipe

‘De opdrachtgever heeft zeer nadrukkelijk voor hardhout gekozen vanwege enerzijds de goede kwaliteiten en anderzijds het zachte karakter en de natuurlijke warmte die zo’n gevel uitstraalt. Zeker in zo’n prachtige landelijke omgeving met veel groen’, aldus Frank Vijftigschild.

Het complete eindproduct is door Van den Berg Hardhout in Lopik geïmporteerd, gedroogd, bewerkt en geleverd. Van den Berg Hardhout is een belangrijke importeur van FSC gecertificeerd tropisch hardhout uit Zuid-Amerika met ruime ervaring in bekende en minder bekende tropische houtsoorten. Bert Linge, senior verkoper voor Van den Berg Hardhout: ‘Het mooie is dat door het gebruik van dit Ipe hout een FSC leverancier in Brazilië gesteund wordt in zijn keuze voor duurzaam bosbeheer. Dat is dubbele duurzaamheidswinst: het bos is gebleven en wij zien hier een garage die jarenlang mee kan. De opdrachtgever heeft er geen omkijken meer naar.’

Detail van de bevestiging van de FSC Ipe bekleding op de gevel.

Detail van de bevestiging van de FSC Ipe bekleding op de gevel. Foto: Van den Berg Hardhout.

 

Natuurlijk Geveladvies

Van den Berg Hardhout is een van de partners van Natuurlijk Geveladvies van Innovita advies & projectbegeleiding te Woerden. Dit initiatief is bedoeld om Nederlandse architecten gratis geveladvies te geven over innovatieve en duurzame gevelmaterialen die ‘hergroeibaar’ zijn. Andries van Eckeveld: ‘Natuurlijk Geveladvies is pure win-win-win: architecten kunnen ons benaderen voor gratis advies op locatie, de leveranciers brengen via het initiatief hun gevelproducten onder de aandacht van de architectenwereld en duurzaam bouwen krijgt op deze manier een doelgerichte impuls.’

FSC Ipe garage onder architectuur gebouwd.

FSC Ipe garage onder architectuur gebouwd. Foto: Van den Berg Hardhout.